În perioada 1-31 mai 2017, în republică se desfășoară Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică vor fi organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 se împlinește exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun se vor desfășura sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

„Vaccinurile funcționează.” La Catedra de Epidemiologie a USMF „Nicolae Testemiţanu” s-au desfășurat dezbaterile „PRO și CONTRA vaccinare”

La 28.04.2017, în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, cu ocazia „Săptămânii europene a imunizărilor”, prin coordonarea cu CNSP și susținerea OMS, la Catedra de Epidemiologie au fost organizate dezbateri referitoare la avantajele şi așa-numitele dezavantaje ale imunizării.

1a image 4

Image 1Studenţii, divizaţi din start în 2 tabere – PRO şi CONTRA vaccinare, au abordat în discuţii libere, ce au întrunit toate rigorile pentru o dezbatere, cele mai sensibile subiecte legate de vaccinare.

Printre acestea au fost și cele cu tangență la vaccinul ROR și la autism, care s-a dovedit prin studii științifice că nu se datorează vaccinului, ci se transmite genetic și poate apărea și la copiii nevaccinați.

Un alt subiect interesant dezbătut între cele două tabere a ținut de asocierea eficacității vaccinului BCG și a cazurilor de tuberculoză. Relevant, că argumentele PRO au fost pe măsură și anume că vaccinul BCG se administrează doar la nou-născuți, scopul vaccinării fiind de a proteja copiii de apariția unor forme de tuberculoză generalizată și de meningită tuberculoasă.

Important că ambele tabere au ajuns la concluzia că vaccinarea prezintă o metodă sigură, eficientă de prevenire a unor boli și care poate salva vieți.

Moderatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment, au apreciat pozitiv disputa taberelor în „Săptămâna europeană a imunizărilor”și au încurajat participanții să organizeze astfel de evenimente și pe viitor, cu diverse alte ocazii.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574569

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.