La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.                                             În perioada  22-28 octombrie 2017, în republică se marchează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Sloganul evenimentului: „Estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și organismul uman” vizează punerea unui accent special pe interzicerea plumbul din vopsea.Organismul uman este deosebit de receptiv la toxicitatea plumbului care afectează sistemul nervos central, cardiovascular, de reproducere și imun, creierul, rinichii, sângele. Expunerea la plumb în perioadă de graviditate sau în copilărie își poate pune amprenta pentru întreaga viață – tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire; femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort, prematur sau cu greutate mică și malformații.  În suportul autorităților și profesioniștilor din domeniul sănătății publice, OMS elaborează ghiduri de prevenire și gestionare a intoxicației cu plumb,  în aplicarea măsurilor de protejare a sănătății copiilor și adulților prin reducerea expunerii la plumb, îndeosebi prin interzicerea producerii, importului și/sau distribuirea vopselei ce conține compușii plumbului, ca sursă de pericol iminent.

„Vaccinurile funcționează.” La Catedra de Epidemiologie a USMF „Nicolae Testemiţanu” s-au desfășurat dezbaterile „PRO și CONTRA vaccinare”

La 28.04.2017, în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, cu ocazia „Săptămânii europene a imunizărilor”, prin coordonarea cu CNSP și susținerea OMS, la Catedra de Epidemiologie au fost organizate dezbateri referitoare la avantajele şi așa-numitele dezavantaje ale imunizării.

1a image 4

Image 1Studenţii, divizaţi din start în 2 tabere – PRO şi CONTRA vaccinare, au abordat în discuţii libere, ce au întrunit toate rigorile pentru o dezbatere, cele mai sensibile subiecte legate de vaccinare.

Printre acestea au fost și cele cu tangență la vaccinul ROR și la autism, care s-a dovedit prin studii științifice că nu se datorează vaccinului, ci se transmite genetic și poate apărea și la copiii nevaccinați.

Un alt subiect interesant dezbătut între cele două tabere a ținut de asocierea eficacității vaccinului BCG și a cazurilor de tuberculoză. Relevant, că argumentele PRO au fost pe măsură și anume că vaccinul BCG se administrează doar la nou-născuți, scopul vaccinării fiind de a proteja copiii de apariția unor forme de tuberculoză generalizată și de meningită tuberculoasă.

Important că ambele tabere au ajuns la concluzia că vaccinarea prezintă o metodă sigură, eficientă de prevenire a unor boli și care poate salva vieți.

Moderatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment, au apreciat pozitiv disputa taberelor în „Săptămâna europeană a imunizărilor”și au încurajat participanții să organizeze astfel de evenimente și pe viitor, cu diverse alte ocazii.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574569

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.