Vineri, 30.06.2017 , ora 15:00 , în sala nr. 1 a Centrului Național de Sănătate Publică, va avea loc ședința Seminarului științific profilul Igiena, care va examina și aproba teza de doctor în științe medicale a domnului Vîrlan Serghei la tema: “ESTIMAREA RISCULUI DE EXPUNERE A POPULAŢIEI REPUBLICII MOLDOVA LA SURSELE NATURALE DE  RADIAŢII IONIZANTE”.      În perioada 1-31 mai 2017, în republică s-a desfășurat Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică au fost organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 s-a înplinit exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun s-au organizat și desfășurat sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

„Vaccinurile funcționează.” La Catedra de Epidemiologie a USMF „Nicolae Testemiţanu” s-au desfășurat dezbaterile „PRO și CONTRA vaccinare”

La 28.04.2017, în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, cu ocazia „Săptămânii europene a imunizărilor”, prin coordonarea cu CNSP și susținerea OMS, la Catedra de Epidemiologie au fost organizate dezbateri referitoare la avantajele şi așa-numitele dezavantaje ale imunizării.

1a image 4

Image 1Studenţii, divizaţi din start în 2 tabere – PRO şi CONTRA vaccinare, au abordat în discuţii libere, ce au întrunit toate rigorile pentru o dezbatere, cele mai sensibile subiecte legate de vaccinare.

Printre acestea au fost și cele cu tangență la vaccinul ROR și la autism, care s-a dovedit prin studii științifice că nu se datorează vaccinului, ci se transmite genetic și poate apărea și la copiii nevaccinați.

Un alt subiect interesant dezbătut între cele două tabere a ținut de asocierea eficacității vaccinului BCG și a cazurilor de tuberculoză. Relevant, că argumentele PRO au fost pe măsură și anume că vaccinul BCG se administrează doar la nou-născuți, scopul vaccinării fiind de a proteja copiii de apariția unor forme de tuberculoză generalizată și de meningită tuberculoasă.

Important că ambele tabere au ajuns la concluzia că vaccinarea prezintă o metodă sigură, eficientă de prevenire a unor boli și care poate salva vieți.

Moderatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment, au apreciat pozitiv disputa taberelor în „Săptămâna europeană a imunizărilor”și au încurajat participanții să organizeze astfel de evenimente și pe viitor, cu diverse alte ocazii.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574569

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.