• La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.

Temperaturile ridicate sporesc cazurile de toxiinfecţii alimentare. Cum le putem evita?

Toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătatea populaţiei în perioada caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai ridicate de 300C care favorizează considerabil dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare în deosebi celor uşor alterabile de origine animală – de carne, lactatele, peştele etc. Dacă acestea sunt păstrate şi comercializate în condiţii insalubre, cu încălcări şi abateri ale regimului termic de păstrare, ele fiind consumate pot provoca toxiinfecțiile alimentare. Datele anchetăriilor sanitaro-epidemiologice denotă că mai frecvent produsele care provoacă toxiinfecţiile alimentare sunt procurate în locuri neautorizate pentru comercializare, care fiind tolerate de autorităţile publice locale, continuă să mai persiste în străzi, pieţe improvizate etc.etc.

Situaţia epidemiologică prin toxiinfecţii alimentare îngrijorează prin faptul că numai în perioada a 6 luni ale anului curent în republică au fost înregistrate şi 6 cazuri de izbucniri în grup, cu afectarea a 57 persoane care au consumat alimente gătite din materie primă de origine animală – ouă, carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte etc., infectate primar sau la etapele de preparare şi păstrare a lor.

Toxiinfecţiile alimentare clinic se manifestă  cu dureri abdominale, greaţă, vomă, diaree, febră, dureri de cap şi altele.

Important! La apariţia primelor simptome ale bolii este necesară adresarea de urgenţă după ajutor medical. Nici într-un caz nu se recomandă autotratamentul.

Toxiinfecţiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea cu stricteţe a următoarelor reguli:

1. De igienă şi curăţenie:

–  Evitaţi procurarea produselor alimentare, fructelor şi legumelor din locuri neautorizate din unităţi comerciale care nu au condiţii de păstrare (vitrine frigorifice, aer condiţionat etc.).

–  Spălaţi-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar şi în timpul preparării lor.

–  Spălaţi-vă pe mâini după ce folosiţi toaleta.

–  Spălaţi şi dezinfectaţi toate suprafeţele şi ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiţi.

–  Protejaţi bucătăria şi zonele de gătit împotriva insectelor, paraziţilor şi animalelor.

2.  De operare corectă a materiei prime crude şi alimentelor gătite:

– Separaţi carnea crudă şi fructele de mare de celelalte alimente.

– Folosiţi echipamente şi ustensile separate (cum ar fi cuţitele şi tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.

– Depozitaţi alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude şi cele preparate.

3. Asiguraţi prepararea bucatelor în condiţii şi la temperaturi optime:

– Gătiţi alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.

– Supele, ciorbele şi tocăniţele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70°C. Ar fi ideal să folosiţi un termometru alimentar. Când fierbeţi carnea asiguraţi-vă că zeama este limpede şi nu este de culoare roz.

– Reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60°C.

4. De păstrare a produselor alimentare

– Nu lăsaţi alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

– Refrigeraţi imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5°C).

– Păstraţi alimentele gătite la temperatura de peste 60°C înainte de a fi servite.

– Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.

5. Folosiţi apă şi materie primă sigure:

– Folosiţi apa potabilă din surse sigure sau apa îmbuteliată.

– Alegeţi alimente proaspete şi sănătoase.

– Alegeţi alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat.

– Spălaţi bine fructele şi legumele, în special dacă le consumaţi crude.

– Nu folosiţi alimentele după data de expirare a acestora.

Respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi consecinţele grave pentru viaţa şi sănătatea DVS şi a celor apropiaţi.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii
apelaţi la tel:: 022574549

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.