La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), S.19/2017 (08-14.05.17)

Conform datelor Flu News Europe, cele 37 de țări raportoare în săptămâna (S.)18/2017  au înregistrat o activitate gripală de intensitate joasă, toate detectările din punctele sentinelă au fost cu virusul de tip B, numărul lor începând să se reducă din S. 15/2017.

Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.

Conform datelor parvenite din teritoriile administrative, în S.19 (08-14.05.17) morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivel scăzut și a constituit 99,9 o/oooo (pragul epidemic 311,19o/oooo), atestându-se o descreștere cu 12,7% în raport cu S. 18/2017 (01-07.05.17) – situație similară în raport cu aceiași perioadă a sezonului precedent (S. 19/2016 (09-15.05.16)).

În S. 19/2017(08-14.05.17), în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 15 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 15 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal de tip B la 3 persoane.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce și tratamentul adecvat, se recomandă:

–        adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa și infecții acute a căilor respiratorii superioare;

–        izolarea bolnavilor la domiciliu;

–        evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare și cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;

–        folosirea măştilor de protecţie;

–        spălarea regulată pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante;

–        alimentarea corectă, bogată în vitamine, fructe și legume.

Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și măsurile de sănătate publică.

 

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii

apelaţi la tel.:022725274; 022574503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.