La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ DE CONȘTIENTIZARE A REZISTENȚEI LA ANTIBIOTICE

În perioada 13-19 NOIEMBRIE 2017, al treilea an consecutiv, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății dau start unui șir de evenimente publice dedicate Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice cu genericul ”Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice!”

Rezistenţa la antibiotice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel mondial, ce implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate, fiind declarată un risc de securitate și stabilitate la nivel global.

În fiecare an, la nivel mondial, se înregistrează circa 440 mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente (MDRTB), responsabile pentru 15 mii decese. Dintre acestea, circa 81 mii cazuri MDR-TB se înregistrează în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv Republica Moldova.

Estimările efectuate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) menționează că, în Uniunea Europeană, infecțiile cu bacterii rezistente sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde euro pe an. Peste 380 mii persoane în Comunitatea Europeană contractează anual infecţii cu bacterii antibioticorezistente, iar 25 mii din ei decedează datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.

Consumul nejustificat și necontrolat al antibioticelor accelerează fenomenul de rezistență la antibiotice. Acest fapt compromite capacitatea de a trata bolile infecțioase și subminează multe din realizările din medicină. În ultimii 25 de ani nu a fost descoperită nici o clasă nouă de antibiotice, iar un număr tot mai mare de infecții, inclusiv tuberculoza, sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase.

În Republica Moldova rezistența la antibiotice reprezintă o problemă specială de sănătate publică. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Rezistența la antibiotice (Staphylococcus aureus meticilino-rezistent, enterococii rezistenţi la vancomicină, bacilii Gram-negativi cu rezistenţă foarte crescută) combinată cu lipsa antibioticelor noi omologate,  atestă că un număr tot mai mare de infecții sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase.

Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice lansată de OMS are scopul de a spori gradul de conștientizare a importanței combaterii rezistenței la antibiotice și a preveni răspândirea acestui fenomen.

Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul „Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice!” se desfășoară cu suportul OMS. Astfel prin acest eveniment de conștientizare a rezistenței la antibiotice apelăm la populație, lucrătorii medicali din sistemul de sănătate uman și veterinat să întreprindă măsuri urgente pentru prevenirea fenomenului de rezistență antimicrobiană.

         Puteți contribui la prevenirea apariției rezistenței la antibiotice prin prevenirea infecțiilor, inclusiv provocate de germeni rezistenți la preparate antimicrobiene:

  1. Spălarea pe mâni;
  2. Alimentație sigură;
  3. Consumul apei potabile și serviciilor de canalizare;
  4. Limitarea contactului strâns cu alte persoane atunci când sunteți bolnavi;
  5. Administrarea vaccinurillor conform vârstei.

Prevenirea infecțiilor reduce consumul preparatelor antimicrobiene și poate preveni răspândirea rezistenței la antibiotice.

Atenție! În cazul în care v-ați îmbolnăvit țineți cont și  călăuziți-vă de următoarele reguli:

  1. Consultați medicul Dvs. înainte de a începe tratamentul cu antibiotice!
  2. Respectați recomandările medicului atunci când urmează să primiți tratament cu antibiotice!
  3. Nu împărțiți antibioticele Dvs cu alții!

Evoluţiile din cadrul Săptămânii mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice „Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice!” le puteți urmări  pe site-urile www.ms.gov.md ; www.cnsp.md ; www.ansa.gov.md; http://www.who.int/campaigns/world-antibiotic-awareness-week/en/

Ordinul nr. 822 din 27.10.17 al MSMPS și nr. 353 din 25.10.17 al ANSA mun. Chișinău cu privire la Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice

Programul evenimentelor în cadrul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii  apelați la tel.:022574648 ; 022574503

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.