La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun a fost aprobat de Guvern

fumatul

Cu începere de la 1 ianuarie 2018, pe toate pachetele și ambalajele exterioare ale produselor din tutun autohtone sau de import, plasate pe piață,  vor fi imprimate avertismente de sănătate.  În acest sens, la 26 iulie curent cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun și produselor conexe.

Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin informarea, în special a femeilor de vârsta fertilă, a gravidelor și mamelor în perioada de alăptare și a minorilor, despre dauna și consecințele fumatului pentru sănătate.

Astfel, conform Regulamentului, pe fiecare pachet unitar și pe orice ambalaj exterior al produselor din tutun autohtone sau de import vor fi imprimate avertismente de sănătate în limba de stat. Avertismentele vor ocupa întreaga suprafață rezervată lor și nu pot fi comentate, parafrazate sau însoțite de alte texte sau imagini. Acestea se vor  încadra într-un chenar negru cu lățimea de 1 mm care este inclus în interiorul suprafeței rezervate pentru avertismente.

Toate pictogramele pentru avertismentele textuale au fost autorizate de guvernele Australiei și Canadei, iar restul pictogramelor au fost elaborate în cadrul Grupului de lucru al Ministerului Sănătății, instituit pentru elaborarea acestui document. La fel, va fi creată biblioteca electronică din care agenții economici vor prelua modelele de avertismente de sănătate.

La modul practic, orice produs de tutun plasat pe piață în Republica Moldova trebuie să conțină avertismente de sănătate, imprimate pe ambalajul acestuia, în limba română. Avertismentele nu pot fi parafrazate sau însoțite de alte texte sau imagini, decât cele aprobate în regulament. De altfel, aceste avertismente trebuie tipărite cu vopsea care să nu se șteargă.

Pe lângă aceasta, pe fiecare unitate de ambalaj a produselor de tutun va fi imprimat numărul de telefon 080010001, ce reprezintă linia verde pentru cei care doresc să renunțe la fumat. Instituția care informează fumătorii despre cum ar putea renunța la consumul de tutun este Dispensarul Republican de Narcologie.

Prevederile acestui Regulament îi vizează pe agenţii economici, al căror gen de activitate este producerea, importul și comercializarea cu amănuntul a produselor din tutun, a tutunului destinat rulării în țigarete şi produselor conexe, indiferent de  forma juridică de organizare şi tipul de proprietate.

La examinarea posibilității aplicării Regulamentului sanitar s-a ţinut cont de practica internațională în domeniu, de recomandările Secretariatului Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, Biroului Regional al OMS pentru Europa și de Directivele UE/CE.

Reiterăm, că fumatul este un factor de risc principal pentru majoritatea bolilor netransmisibile, precum cele cardiace, cancerul, maladii cerebrovasculare, diabetul zaharat, pulmonare distructive, ateroscleroza etc. 12% din totalul de decese înregistrate, cauzate de cancer, afecţiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, hepatice, ulcer stomacal, diabet sunt condiționate de fumat.

Serviciul de presă

Tel: 022 574 573

Pentru informații suplimentare

Tel 022 574 505  022 574 677

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.