La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Rabia animalieră continuă să condiţioneze probleme de sănătate publică

 

La 23 august curent, bunica şi nepotul său în vârstă de 7 ani, dintr-un sat din raionul Hînceşti, au mers la munci agricole în livada aflată în apropierea unei păduri. Pe neaşteptate, din buruiene, spre copil s-a năpustit un animal (ulterior s-a dovedit a fi dihore), care s-a încleştat cu dinţii de piciorul drept al copilului. La strigătul disperat al copilului au sărit în ajutor 2 persoane, ce se aflau la lucru în apropiere. Aceştea au eliberat piciorul copilului din gura animalului, apoi l-au omorât. Cadavrul animalului a fost transportat spre examinare de laborator, prin care s-a confirmat prezenţa la dihore a virusului rabic.

În aceeaşi zi, copilului i s-a acordat primul ajutor – spălarea şi prelucrarea rănii, inițierea tratamentului profilactic prin administrarea primei doze de vaccin, a  imunoglobulinei antirabice, şi continuarea tratamentului vaccinal.

Tratamentul copilului este administrat în condiții de staționar. Reacții la administrarea preparatelor antirabice nu au fost atestate.

Relevant de apreciat atitudinea corectă și promptă a bunicii, privind acordarea primului ajutor în cazul traumei provocate de animal – spălarea rănii în condiţii de câmp cu o cantitate mare de apă.

Prin anchetarea epidemiologică, realizată operativ de către specialiştii CSP Hînceşti şi Leova, au fost depistate suplimentar 4 persoane care au contactat cu animalul în cauză, de asemenea, fiind supuse tratamentului vaccinal.

Deşi în anul curent are loc o diminuare a numărului de animale depistate cu rabie, situaţia epizootologică la această boală continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică, deoarece fiecare persoană agresată de animale turbate poate deveni o victimă cu pronostic nefavorabil pentru viaţă, din aceste considerente fiind de stringentă  necesitate menţinerea vigilenţei populaţiei la contactul cu orice categorie de animale, în deosebi cu cele sălbatice.

    Întru prevenirea rabiei, specialiștii CNSP recomandă insistent de a respecta regulile de comportament cu orice animal – domestic sau sălbatic şi anume:

  • în cazul agresării de animale se recomandă spălarea abundentă a rănii sub apă curgătoare cu săpun, prelucrarea marginilor rănii cu tinctură de iod – proceduri ce înlătură masiv cantitatea de virus aflată în rană;
  • adresarea imediată după asistenţă medicală, şi urmarea strictă şi necondiţionată a tratamentului vaccinal, în termenii prescrişi de medici.

Amintim, că tratamentul vaccinal antirabic al peroanelor agresate de animale este gratuit, iar vaccinul condiţionează formarea unei imunităţi efective, ce asigură în mare măsură prevenirea îmbolnăvirilor prin rabie cu pierderea de vieţi omeneşti.

În același timp  instituţiile responsabile de reglarea numerică a populaţiilor de vulpi şi câini fără stăpân –  autoritățile pentru protecția mediului, Asociaţia Moldsilva, autorităţile administrației publice locale, sunt chemate pentru aşi onora obligaţiunile de funcţie în acest domeniu, astfel contribuind eficient la menţinerea bunăstării epizootologice şi epidemiologice la rabie.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru informaţii suplimentare apelați la tel.:tel. 022-574 686, 022-574 582, 022-574 620; 022-574 503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.