La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Privind vizita de lucru a delegației de la The Task Force for Global Health

În perioada 07-08 septembrie 2017, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și la Centrul Național de Sănătate Publică a avut loc vizita delegației Companiei ”The Task Force for Global Health” constituită din Dr. Malembe Ebama. Această vizită a avut ca scop consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul imunizării împotriva gripei sezoniere.

eee

 

În cadrul întrunirii, oaspetele a avut discuții cu dna Aliona Serbulenco, viceministru MSMPS, dl. Andrei Cazacu, Direcţia Relații Externe și Integrare Europeană (MSMPS), dna Daniela Demișcan, Direcţia Sănătate Publică (MSMPS), dl. Nicolae Furtună, director adjunct în prevenirea și controlul bolilor transmisibile (CNSP), dl. Ștefan Gheorghița, șef centru controlul infecțiilor nosocomiale, HIV/SIDA, parazitoze și hepatite virale (CNSP), dl. Anatolie Melnic, șef centru profilaxia specifică (CNSP), dra Alina Druc, secția supravegherea și controlul gripei și infecțiilor respiratorii virale (CNSP) și dl. Alexei Ceban, secția profilaxia specifică (CNSP).

La această întrunire au fost abordate următoarele obiective:

  • Reușitele și scopurile propuse privind imunizarea antigripală în Republica Moldova;
  • Evaluările cheie a imunizării antigripale în sezonul 2017 – 2018;
  • Proiectul planului de vaccinare antigripală, perioada 2017 – 2022;
  • Sustenabilitatea imunizării antigripale și termenii pentru atingerea obiectivelor.

 

fff

Important de menționat că datorită donației ,,The Task Force for Global Health” a vaccinului Influenza Vaccine (Split Virion), Inactivated, în perioada 2015 – 2017, în republică s-a efectuat imunizarea împotriva gripei sezoniere a 350.000 persoane din contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire, iar pentru sezonul 2017 – 2018, ,,The Task Force for Global Health” va oferi Republicii Moldova 200.000 doze de vaccin antigripal.

Ca rezultat, s-a convenit a prelungi colaborarea în facilitarea Republicii Moldova cu vaccin împotriva gripei sezoniere și realizarea activităților de planificare, utilizare și monitorizare a vaccinării împotriva gripei sezoniere.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii

apelaţi la tel.:022725274; 022574503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.