La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Privind agravarea situaţiei epidemiologice prin izbucniri de BDA și TIA și măsurile de profilaxie ce se impun.

Centrul Naţional de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare (TIA).

În 7 luni ale 2017 morbiditatea sumară prin BDA  a sporit până la 367,5  cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 mii populaţie,  înregistrate în perioada similară a anului 2016. Crește numărul izbucnirilor nedescifrate etiologic – de la 2 la 4, iar numărul izbucnirilor provocate de salmonella se menține constant.

Astfel, până la data de 15 august 2017 au fost înregistrate 18 izbucniri de BDA şi TIA în 10 teritorii administrative, cu afectarea a 214 persoane, inclusiv 125(58,4%) copii,  față de 15 astfel de izbucniri înregistrate în aceiași perioadă a anului 2016. Cca 50% din cazurile de izbucniri sunt înregistrate în lunile iulie – septembrie, la obiectele de alimentaţie publică, grădiniţe şi în condiţii casnice.

Îngrijorător că numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate 4 izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în mun. Chişinău; 27 în r-l Ştefan – Vodă; 26 în Străşeni  și 13 în Orhei, și toate după servirea bucatelor în restaurante şi localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunţi, zile de naştere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă, că în condiţii insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din s. Talmaza, r-l Ştefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât şi în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiţionat patogene – Klebsiella pneumoniae. Situaţie similară s-a remarcat şi în  erupția de TIA din s. Mândrești, r-l Teleneşti, unde la bolnavi şi în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială,  instruire igienică şi examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli:

– evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii optime de păstrare;

– spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă;

– separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor;

– spălarea minuţioasă sub get de apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;

– respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare și bucatelor, condițiile și termenii de păstrare;

– evitarea organizării diferitor festivităţi și ceremonii dacă nu există condiţii de siguranţă – acces la apă şi facilităţi sanitare (WC), spații de operare cu produsele alimentare şi veselă de bucătărie suficiente, spații și condiţii optime de păstrare în frigider a produselor.

– neadmiterea pregătirii produselor alimentare cu 2-3 zile înainte de ceremonie; a folosirii ouălor de gâscă şi raţe pentru pregătirea prăjiturilor cu cremă; antrenării în procesul pregătirii alimentelor a persoanelor cu febră, cu semne clinice de BDA, inclusiv a persoanelor fără instruire profesională specială, instruire igienică, experienţă în domeniu și examen medical.

Respectarea regulilor și recomandărilor enumerate vor contribui la prevenirea BDA și TIA, ferind consumatorii de agravarea stării lor de sănătate, inclusiv a copiilor.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.:022574686; 022574503

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.