La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

LANSAREA SĂPTĂMÂNII MONDIALE DE CONȘTIENTIZARE A REZISTENȚEI LA ANTIBIOTICE LA CNSP

zmPe 13 noiembrie curent, la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) a fost dat startul evenimentelor publice dedicate Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice cu genericul „Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice!”

Expunerea materialelor informaționale, banerului, derularea mesajului publicitar audiovizual al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), repartizarea flayerelor și materialelor promoționale au scopul de a spori gradul de conștientizare a importanței combaterii rezistenței la antibiotice și a preveni răspândirea acestui fenomen.

zm1

În cadrul evenimentului Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul „Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice!” specialiștii  CNSP vor informa populația și lucrătorii medicali despre necesitatea întreprinderii măsurilor urgente pentru prevenirea fenomenului de rezistență antimicrobiană.

Mesajul cheie în cadrul evenimentului este: „Fiecare are un rol în prevenirea rezistenței la antibiotice” și anume prin:

  • Prevenirea infecțiilor: spălarea pe mâini; alimentație sigură; consumul apei potabile și servicii de canalizare; limitarea contactului strâns cu alte persoane atunci când sunteți bolnavi; administrarea vaccinurilor conform vârstei;
  • Prevenirea infecțiilor reduce consumul preparatelor antimicrobiene și poate preveni răspândirea rezistenței la antibiotice.

Atenție! În cazul în care v-ați îmbolnăvit este necesar să consultați medicul Dvs. înainte de a începe tratamentul cu antibiotice!

Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul „Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice!” se desfășoară în Republica Moldova cu suportul OMS.

zm2

zm3

zm4

zm5

Evoluarea activităților din cadrul Săptămânii Mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice – 13-19.11.2017, le puteți urmări pe site-urile: www.ms.gov.md; www.cnsp.md; www.ansa.gov.md;   http://www.who.int/campaigns/world-antibiotic-awareness-week/en/

Ordinul nr. 822 din 27.10.17 al MSMPS și nr. 353 din 25.10.17 al ANSA mun. Chișinău cu privire la Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice

Programul evenimentelor în cadrul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice 

 

Serviciul de presă și relații cu publicul Tel.:  022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574648 , 022574503

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.