În perioada 1-31 mai 2017, în republică s-a desfășurat Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică au fost organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 s-a înplinit exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun s-au organizat și desfășurat sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

La 31 mai 2017, de Ziua Mondială fără Tutun, s-a desfășurat Flashmob-ul „Tinerii împotriva fumatului”

În mun. Chișinău, acțiunile din cadrul Săptămânii de comunicare și sensibilizare a populației, organizate  de Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate Publică mun. Chișinău, consacrate Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2017, cu sloganul: „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”, au finalizat cu un flashmob, desfășurat în  Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt protagoniștii căruia au fost discipolii Centrului de excelență în medicină și farmacie Raisa Opcalo, tinerii astfel au încercat să promoveze mesaje împotriva tabagismului, pro-sănătate.

 

tutun11 tutun12

tutun13 tutun14

„Este posibil ca Moldova să iasă din fum. Activitățile, realizate timp de un an de zile de la implementarea Legii privind controlul tutunului, au demonstrat acest lucru. Astăzi, avem peste 90% din toate categoriile de instituții, unde prevederile legii deja au fost implementate.

La evenimentul de astăzi, desfășurat de Ziua Mondială fără Tutun – 31 mai 2017, acești tineri au venit cu  un mesaj, destul de clar pentru toată lumea – Tinerii împotriva fumatului, o abordarea serioasă în susținerea politicilor statului în domeniu controlului tutunului”, a relatat Ion ȘALARU, director adjunct la   Centrul Național de Sănătate Publică.

tutun15

 

 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574677, 022574683

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.