• La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.

La 31 mai 2017, de Ziua Mondială fără Tutun, s-a desfășurat Flashmob-ul „Tinerii împotriva fumatului”

În mun. Chișinău, acțiunile din cadrul Săptămânii de comunicare și sensibilizare a populației, organizate  de Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate Publică mun. Chișinău, consacrate Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2017, cu sloganul: „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”, au finalizat cu un flashmob, desfășurat în  Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt protagoniștii căruia au fost discipolii Centrului de excelență în medicină și farmacie Raisa Opcalo, tinerii astfel au încercat să promoveze mesaje împotriva tabagismului, pro-sănătate.

 

tutun11 tutun12

tutun13 tutun14

„Este posibil ca Moldova să iasă din fum. Activitățile, realizate timp de un an de zile de la implementarea Legii privind controlul tutunului, au demonstrat acest lucru. Astăzi, avem peste 90% din toate categoriile de instituții, unde prevederile legii deja au fost implementate.

La evenimentul de astăzi, desfășurat de Ziua Mondială fără Tutun – 31 mai 2017, acești tineri au venit cu  un mesaj, destul de clar pentru toată lumea – Tinerii împotriva fumatului, o abordarea serioasă în susținerea politicilor statului în domeniu controlului tutunului”, a relatat Ion ȘALARU, director adjunct la   Centrul Național de Sănătate Publică.

tutun15

 

 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574677, 022574683

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.