La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

La 15 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul „Multe fețe ale BPOC”

bpoc

„Multe fețe ale BPOC” – această abordare se conține în sloganul anunțat de Inițiativa Globală pentru Bolile Pulmonare Obstructive Cronice (GOLD) pentru ediția 2017 a Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice.

BPOC este a patra cauză principală de deces în lume, cu șansă să devină a treia până în 2020. Peste 3 milioane de persoane au murit de BPOC în 2012, sau 6% din totalul deceselor la nivel global, cu tendințe de creștere pentru deceniile următoare din cauza expunerii continue la factorii de risc și a îmbătrânirii populației. Persoanele în etate și femeile au risc sporit de a dezvolta BPOC.

În Europa între 4 și 10% din adulți au BPOC, ce afectează aproape egal bărbații și femeile, datorită consumului crescut de tutun în rândul lor sau expunerii la fumul de tutun sau la alți poluanți din aer. În Republica Moldova prevalența prin bronșita cronică obstructivă, a constituit în anii 2015 și 2016 respectiv 144,0, și 143,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

BPOC este o boală prevenibilă și tratabilă, caracterizată prin simptome respiratorii persistente și limitarea fluxului de aer, datorate anomaliilor căilor respiratorii și/sau alveolare, cauzate de obicei de expunerea cumulativă de durată la factorii de risc – gaze și particulele nocive prin fumat, poluarea aerului ocupațional și în interior, combinate cu o varietate de factori, inclusiv genetici, cu hipersensibilitatea căilor aeriene și dezvoltarea (creșterea) pulmonară slabă în copilărie. Simptomele BPOC sunt dispneea cronică și progresivă, tusea, spută, respirație șuierătoare, presiune în piept asistate de oboseală, scădere în greutate, anorexie, sincopă, fracturi la nivelul coastelor, umflarea gleznelor, depresie, anxietate.

Urmând mesajul sloganului, de abordare multidimensională a BPOC, riscul de a dezvolta boala sporește sub acțiunea următorilor factori:

  • Fumul de tutun – de țigări, lulea și alte tipuri de fumat, precum și expunerea la fumul de tutun.
  • Poluarea aerului: în interior din combustibil de biomasă la gătit și încălzitul locuinței slab ventilate. Poluarea din exterior – gaze de eșapament, fumul din coșuri în sezonul rece.
  • Expunerile ocupaționale la pulbere organice și anorganice, agenți chimici și gazele de ardere.
  • Factori genetici, precum este deficiența ereditară severă a antitripsinei alfa-1.
  • Factorii de risc pentru dezvoltarea plămânilor în perioada gestației (greutate mică la naștere), infecțiile respiratorii severe în copilărie pot afecta funcția pulmonară și genera simptome respiratorii adverse la vârsta adultă, spori riscul persoanei de a dezvolta BPOC.
  • Astmul și hiper-reactivitatea căilor aeriene, bronșita cronică pot crește frecvența exacerbărilor totale și severe.

Medicii consiliază și solicită primordial renunțarea la fumat, principalul factor de risc, care fiind înlăturat, previne numeroase boli și atenuează BPOC pe termen lung în circa 25% de cazuri.

Vaccinarea antigripală de asemenea poate preveni boli grave, precum infecțiile tractului respirator inferior, care necesită spitalizare și pot provoca decesul pacienților cu BPOC. Iar vaccinările pneumococice, PCV13 și PPSV23, sunt recomandate tuturor pacienților cu vârsta ≥ 65 de ani, ultima fiind recomandată și pacienților cu BPOC mai tineri, cu afecțiuni complexe semnificative, inclusiv boala cronică a inimii sau a plămânilor.

 

Notă: Ziua mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice este organizată de Inițiativa Globală pentru Bolile Pulmonare Obstructive Cronice (GOLD), în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupuri de pacienți cu BPOC în scopul creșterii gradului de conștientizare a riscurilor dezvoltării BPOC și atenuarea ei în întreaga lume. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și evitarea dizabilităților de la bolile majore netransmisibile.

 

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

tel.: 022 574 700

Informaţii suplimentare la

tel.: 022574655; 022572319; 079477249;  032205876

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.