În perioada 1-31 mai 2017, în republică s-a desfășurat Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică au fost organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 s-a înplinit exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun s-au organizat și desfășurat sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

Informații generale

Informații generale

Vaccinarea este un instrument extrem de eficient pentru prevenirea, controlul și eliminarea bolilor infecțioase ce pot pune viața fiecărei persoane în pericol. Este una din cele mai rentabile investiții din sistemul de sănătate, cu strategii care facilitează accesul chiar și celor mai greu accesibile și vulnerabile grupuri de populații.

Imunitatea reprezintă abilitatea organismului uman de a-şi păstra integritatea prin identificarea, neutralizarea şi eliminarea corpilor străini. Atunci când agenții patogeni intră în corpul uman, ei încep să se reproducă. Sistemul imunitar recunoaşte aceşti germeni ca invadatori străini și răspunde prin producerea de anticorpi. Acești anticorpi ajută organismul la distrugerea germenilor care produc boala. Ei nu pot acționa suficient de rapid pentru a împiedica îmbolnăvirea, de aceea majoritatea bolilor decurg în câteva zile, până când sunt eliminați toți germenii patogeni. Cel mai important este că acești anticorpi protejează organismul de infecții ulterioare, rămânând în sânge, iar în cazul întâlnirii repetate cu același agent patogen, chiar și după mulți ani, ei vor acționa ca un scut foarte puternic. Aceasta este imunitatea.

Vaccinurile oferă o soluție la această problemă. Ele ajuta la dezvoltarea imunității fără a manifesta boala.

Vaccinurile sunt produse biologice dotate cu proprietăți antigenice, ce conţin bacterii vii cu virulenţă atenuată, bacterii omorâte, toxine modificate, virusuri inactivate, care sunt introduse în organismul uman cu scopul stimulării reactivității imunitare, generând astfel o stare de protecţie temporară sau de durată faţă de agentul infecţios. Vaccinurile sunt facute din aceeași germeni sau părți ale acestora care cauzează boala; de exemplu, vaccinul polio este facut din virusul polio. Germenii patogeni din vaccinuri sunt fie uciși sau slăbiți, astfel încât acestea nu vor face rău, dar vor oferi protecție prin dezvoltarea imunității.

Noi nu vaccinam doar pentru a proteja copiii noștri sau pe noi înșine, dar și pentru a proteja nepoții noștri și nepoții lor. Datorită vaccinărilor a fost eradicată variola, iar acum copiii noștri pot percepe efectele dezastruoase doar prin intermediul fotografiilor, deoarece boala nu mai există. Dacă vom continua vaccinarea acum, părinții în viitor ar putea fi în măsură sa aibă încredere că bolile precum poliomielita, rujeola și meningita nu vor mai afecta, sau ucide copiii.

Vaccinarea este una din cele mai bune modalități de a pune capăt efectelor grave ale anumitor boli.

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.