La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

În perioada 24-30 aprilie 2017, se desfăşoară SEI cu genericul „Vaccinurile funcționează”

În perioada 24-30 aprilie, în cadrul Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI), în Republica Moldova vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului privind vaccinarea*. În luna aprilie a fiecărui an, părţile interesate din întreaga lume îşi unesc eforturile pentru a accentua importanţa vaccinării, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Iniţiată în anul 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor este marcată anual pentru a sensibiliza şi conjuga eforturile la amplificarea ritmului în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Sloganul săptămânii este: „Vaccinurile funcționează” și intensifică mesajul campaniei de completare a lacunelor în acoperirea vaccinală, încurajează promovarea imunizării şi necesitatea ei pentru prevenirea apariţiei diferitor boli infecțioase. Scopul campaniei de informare este creșterea gradului de conștientizare a populației despre beneficiile vaccinărilor și imunizarea pe tot parcursul vieţii, atât a copiilor, adolescenţilor, cât şi adulţilor.

Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului. Beneficiile vaccinurilor se impun cu mult asupra domeniului sănătăţii, având un impact major asupra veniturilor sociale şi economice.

Vaccinarea este un drept şi o responsabilitate pentru toate persoanele. Datorită imunizării, mulţi părinți atât din regiunea europeană, cât şi din ţara noastră, nu au mai întâlnit cazuri de rujeolă, rubeolă sau poliomielită. Educarea populației în privința vaccinurilor și bolilor pe care le previn este esenţială pentru menţinerea încrederii în vaccinuri, fapt care ar duce la realizarea unui obiectiv important, şi anume, acoperirea vaccinală sigură de peste 95% în fiecare grup de populaţie.

În Republica Moldova ultimii ani se atestă o tendinţă de diminuare a acoperirii vaccinale, determinate de percepţia falsă a lipsei riscului de contractare a bolii, ca urmare a eliminării unor maladii infecţioase (variola, poliomielita etc.). Refuzurile şi omiterile medicale neargumentate la vaccinare cauzează diminuarea cuprinderii cu vaccinări şi sporirea riscului de apariţie a bolilor prevenibile prin vaccinări şi a epidemiilor.

În scopul reducerii mortalităţii şi morbidităţii prin bolile transmisibile, prevenibile prin vaccinări, este realizat Planului de acţiuni privind vaccinările până în anul 2020, aprobat de Adunarea Mondială a Sănătăţii în 2012, cu recunoaşterea imunizării în calitate de drept de bază la sănătate, ca o responsabilitate a fiecărei persoane, a comunităţii şi guvernării pentru a oferi tuturor persoanelor şi prioritar copiilor, posibilitatea unei dezvoltări armonioase şi realizării depline a potenţialului vital.

 

* Activități preconizate pentru SEI:

  1. Ziua ușilor deschise la Depozitul național de vaccinuri CNSP, str. Gheorghe Asachi, 67-A – 25-28 aprilie;

 

  1. Clubul de presă „Vaccinurile funcționează”, în incinta cafenelei „Creme de la creme”, Strada Alexandru cel Bun, 98A, ora 11:00, – 26 aprilie;
  2. Participarea medicilor specialiști în cadrul programelor TV și Radio – 24-30 aprilie.

 

Alte activități posibile:

  1. Dezbateri în cadrul USMF – Pro sau Contra Vaccinărilor – 27 aprilie;
  2. Activitate de informare a populației sau Flash – mob în fața USMF Nicolae Testemițanu.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul

022574700

Pentru mai multe informații

apelați la tel. 022 574 590; 022574569; 022574674

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.