La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.                                             În perioada  22-28 octombrie 2017, în republică se marchează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Sloganul evenimentului: „Estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și organismul uman” vizează punerea unui accent special pe interzicerea plumbul din vopsea.Organismul uman este deosebit de receptiv la toxicitatea plumbului care afectează sistemul nervos central, cardiovascular, de reproducere și imun, creierul, rinichii, sângele. Expunerea la plumb în perioadă de graviditate sau în copilărie își poate pune amprenta pentru întreaga viață – tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire; femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort, prematur sau cu greutate mică și malformații.  În suportul autorităților și profesioniștilor din domeniul sănătății publice, OMS elaborează ghiduri de prevenire și gestionare a intoxicației cu plumb,  în aplicarea măsurilor de protejare a sănătății copiilor și adulților prin reducerea expunerii la plumb, îndeosebi prin interzicerea producerii, importului și/sau distribuirea vopselei ce conține compușii plumbului, ca sursă de pericol iminent.

În perioada 10-20 mai 2017 în Republica Moldova se desfășoară Zilele Europene ale Mișcării pentru sănătate și de Prevenire a obezității

Anual, pe 10 și 20 mai statele membre ale OMS din regiunea europeană marchează Zilele Europene a Mișcării pentru sănătate și de Prevenire a obezității. Scopul acestor evenimente este conștientizarea publică privind beneficiile activității fizice pentru sănătate, susținerea și promovarea bunelor practici a mișcării de fiecare persoană și oricând: în zile de odihnă, în timpul de deplasare spre serviciu, la locul de muncă, școală, locuință etc.

 cominfo1 cominfo

Datele statistice pentru Regiunea Europeană a OMS indică că:

-Inactivitatea fizică este unul dintre principalii factori de risc pentru sănătate și anual condiționează circa un milion de decese (aproximativ 10% din totalul deceselor).

-Mai mult de jumătate din populație nu este suficient de activă pentru a îndeplini recomandările de sănătate.

-Cifrele recente, din statele membre ale Uniunii Europene (UE), denotă că 6 din 10 copii cu vârste peste 15 ani nu practică deloc sport și mai mult de jumătate dintre ei nu se implică în alte activități fizice. O treime dintre tinerii europeni cu vârsta de 11, 13 și 15 ani practică activitate fizică insuficientă.

-Supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală.

-Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an, urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi.

-Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. În 2013 – 42 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi.

-Estimările emergente privind costurile directe (de tratament și îngrijire) și costurile indirecte ale inactivității fizice (pierderea producției economice din cauza bolii, a dizabilităților de muncă legate de boală sau a deceselor premature) sunt alarmante.

-Pentru o populație de 10 milioane de persoane, în cazul în care jumătate este insuficient activă, costul total este estimat la 910 milioane euro pe an.

 

Datele statistice pentru Republica Moldova (studiul național STEPS, 2013)) indică că:

-Modul sedentar de viaţă este caracteristic pentru 59,2% din populaţia cu vârsta de 15 ani şi peste. Bărbaţii practică activităţi fizice mai frecvent decât femeile.

-Una din zece persoane (10,1%) nu corespunde parametrilor recomandate de OMS privind activitatea fizică pentru sănătate (fără diferenţe semnificative între bărbaţi (10,7%) şi femei (9,4%)).

-Circa 50% dintre persoanele adulte (18 ani şi peste) sunt supraponderale sau obeze. Ponderea persoanelor obeze, care reprezintă 15% din acest număr, este mai mare în mediul urban (16,3%) în comparaţie cu mediul rural (14,7%) şi e mai mare printre femei (17,1%) decât printre bărbaţi (13,3%).

-Obezitatea creşte proporţional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descreşte.

-Consumul de fructe şi legume este în general scăzut – 66,6 % din populația generală consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi legume pe zi, determinând un risc crescut pentru bolile netransmisibile.

 

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență similară sau mai mare decât cea a malnutriției și bolilor infecțioase. Din acest motiv, în cazul în care nu sunt luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025.

Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile aferente acestora, netransmisibile, pot fi prevenite prin:

-Limitarea aportului de energie din totalul grăsimilor și zaharuri.

-Creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale integrale.

-Practicarea activității fizice sistematice (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți). Responsabilitatea individuală nu poate avea decât un efect deplin în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.

-Reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare în alimentele procesate; asigurarea faptului, că alegerile sănătoase și nutritive sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii.

-Restricționarea comercializării de alimente bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special acele produse alimentare destinate copiilor și adolescenților.

-Asigurarea disponibilității alegerii alimentației sănătoase și susținerea practică a activității fizice regulate la locul de muncă.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe informații apelați la tel.022574683; 022574657

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.