La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Consolidarea sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale cu suportul misiunii OMS

În perioada 26-30 iunie 2017, Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) au găzduit misiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind evaluarea sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale.

2211

În cadrul misiunii, experții OMS, Dr.Madhava Ram Balakrishnan (Cartierul General al OMS, Geneva), Dr. Oleg Beneș (Biroul Regional pentru Europa al OMS, Copenhaga) și Dr. Natalia Kerbo (Institutul Național de Sănătate Publică, Estonia) au realizat mai multe activități și vizite de evaluare a sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale, inclusiv ședințe de lucru cu invitarea principalilor actori implicați în supravegherea evenimentelor adverse postvaccinale, precum reprezentanți ai  Oficiului de țară a OMS, UNICEF, Ministerului Sănătății, CNSP, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

 De asemenea, au efectuat 4 vizite de lucru în Centrele de Sănătate Publică și Centrele de Sănătate teritoriale din mun. Chișinău, raioanele Călărași, Căușeni și Strășeni.

Activitatea misiunii a finalizat la 30 iunie 2017 cu un atelier de instruire, desfășurat  în cadrul CNSP, privind supravegherea evenimentelor adverse postvaccinale la care s-au întrunit medicii de familie și medicii epidemiologi din toate teritoriile administrative, specialiști în domeniu din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie Chiril Draganiuc, Institutului Mamei și Copilului, reprezentanți ai catedrelor Medicina de Familie, Boli Infecțioase, Epidemiologie și Pediatrie din cadrul USMF N. Testemițanu.

La încheierea lucrărilor misiunii au fost formulate și discutate recomandări privind consolidarea sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale, inclusiv prin implementarea celor mai recente recomandări ale  OMS în acest domeniu.

Serviciul de presă și relații cu publicul                                                          022574700

Pentru mai multe detalii,                                                                                        apelați la tel.:022574674; 022574503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.