În perioada 1-31 mai 2017, în republică s-a desfășurat Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică au fost organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 s-a înplinit exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun s-au organizat și desfășurat sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

Consolidarea sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale cu suportul misiunii OMS

În perioada 26-30 iunie 2017, Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) au găzduit misiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind evaluarea sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale.

2211

În cadrul misiunii, experții OMS, Dr.Madhava Ram Balakrishnan (Cartierul General al OMS, Geneva), Dr. Oleg Beneș (Biroul Regional pentru Europa al OMS, Copenhaga) și Dr. Natalia Kerbo (Institutul Național de Sănătate Publică, Estonia) au realizat mai multe activități și vizite de evaluare a sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale, inclusiv ședințe de lucru cu invitarea principalilor actori implicați în supravegherea evenimentelor adverse postvaccinale, precum reprezentanți ai  Oficiului de țară a OMS, UNICEF, Ministerului Sănătății, CNSP, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

 De asemenea, au efectuat 4 vizite de lucru în Centrele de Sănătate Publică și Centrele de Sănătate teritoriale din mun. Chișinău, raioanele Călărași, Căușeni și Strășeni.

Activitatea misiunii a finalizat la 30 iunie 2017 cu un atelier de instruire, desfășurat  în cadrul CNSP, privind supravegherea evenimentelor adverse postvaccinale la care s-au întrunit medicii de familie și medicii epidemiologi din toate teritoriile administrative, specialiști în domeniu din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie Chiril Draganiuc, Institutului Mamei și Copilului, reprezentanți ai catedrelor Medicina de Familie, Boli Infecțioase, Epidemiologie și Pediatrie din cadrul USMF N. Testemițanu.

La încheierea lucrărilor misiunii au fost formulate și discutate recomandări privind consolidarea sistemului de supraveghere a evenimentelor adverse postvaccinale, inclusiv prin implementarea celor mai recente recomandări ale  OMS în acest domeniu.

Serviciul de presă și relații cu publicul                                                          022574700

Pentru mai multe detalii,                                                                                        apelați la tel.:022574674; 022574503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.