Comunicat de presă Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.04/2017 (23.01.17-29.01.17)

Conform datelor Flu News Europe, în săptămâna 03/2017, activitatea gripală de intensitate foarte înaltă a fost înregistrată în Ungaria, de intensitate înaltă în 5 țări (Finlanda, Franța, Grecia, Malta și Elveția). În 26 țări a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu. Majoritatea virusurilor detectate au fost de tipul A(H3N2).
Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.
Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 04 (23.01.17-29.01.17), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivel scăzut și a constituit 209,5 o/oooo, fiind sub pragul epidemic (311,19o/oooo), atestându-se o descreștere cu 10,5% în raport cu S 03/2017 (16.01.17-22.01.17).
În săptămâna 04/2017 (23.01.17-29.01.17) în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate au fost investigate 21 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 21 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal A(H3N2) la 8 persoane și a virusului de tip B la o persoană.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce și tratamentul adecvat, este necesar respectarea regulilor de conduită recomandate anterior, inclusiv adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, izolarea bolnavilor la domiciliu, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc..
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și realizarea măsurilor de sănătate publică.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

Pentru mai multe detalii
apelaţi la tel.:022725274; 022574503