(Vineri, 24.03.2017, ora 15.00, în sala nr.1 a Centrului Național de Sănătate Publică, va avea loc examinarea și aprobarea tezei de doctor în științe medicale a dnei Aliona Serbulenco la tema ” Optimizarea activităților de profilaxie a maladiilor și promovarea sănătăţii la nivelul asistenţei medicale primare”.) (Stimați colegi din mass-media! Pentru a face cunoștință cu ghidul metodic privind atribuțiile și competențele instituțiilor din cadrul SSSSP accesați >>> Scrisoare mass-media 2017. Va chemăm la colaborare transparentă și constructivă!) (Din 13 martie curent a demarat evaluarea respectării legislației sanitare și pentru siguranța alimentelor în instituțiile de educație timpurie și cele de învățământ primar, gimnazial și liceal din Republica Moldova.) (La 22 Martie 2017 se marchează Ziua Mondială a Apei cu genericul De ce apele uzate?) (Uniți pentru a stopa tuberculoza" este genericul Zilei Mondiale a Tuberculozei din 24 martie 2017.) (În perioada 20 – 26 martie 2017 se desfășoară Săptămâna de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar ( pesticidelor) cu genericul " Protejați-vă sănătatea, evitați pesticidele".)

Comunicat de presă Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.04/2017 (23.01.17-29.01.17)

Conform datelor Flu News Europe, în săptămâna 03/2017, activitatea gripală de intensitate foarte înaltă a fost înregistrată în Ungaria, de intensitate înaltă în 5 țări (Finlanda, Franța, Grecia, Malta și Elveția). În 26 țări a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu. Majoritatea virusurilor detectate au fost de tipul A(H3N2).
Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.
Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 04 (23.01.17-29.01.17), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivel scăzut și a constituit 209,5 o/oooo, fiind sub pragul epidemic (311,19o/oooo), atestându-se o descreștere cu 10,5% în raport cu S 03/2017 (16.01.17-22.01.17).
În săptămâna 04/2017 (23.01.17-29.01.17) în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate au fost investigate 21 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 21 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal A(H3N2) la 8 persoane și a virusului de tip B la o persoană.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce și tratamentul adecvat, este necesar respectarea regulilor de conduită recomandate anterior, inclusiv adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, izolarea bolnavilor la domiciliu, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc..
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și realizarea măsurilor de sănătate publică.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

Pentru mai multe detalii
apelaţi la tel.:022725274; 022574503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.