La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.                                             În perioada  22-28 octombrie 2017, în republică se marchează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Sloganul evenimentului: „Estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și organismul uman” vizează punerea unui accent special pe interzicerea plumbul din vopsea.Organismul uman este deosebit de receptiv la toxicitatea plumbului care afectează sistemul nervos central, cardiovascular, de reproducere și imun, creierul, rinichii, sângele. Expunerea la plumb în perioadă de graviditate sau în copilărie își poate pune amprenta pentru întreaga viață – tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire; femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort, prematur sau cu greutate mică și malformații.  În suportul autorităților și profesioniștilor din domeniul sănătății publice, OMS elaborează ghiduri de prevenire și gestionare a intoxicației cu plumb,  în aplicarea măsurilor de protejare a sănătății copiilor și adulților prin reducerea expunerii la plumb, îndeosebi prin interzicerea producerii, importului și/sau distribuirea vopselei ce conține compușii plumbului, ca sursă de pericol iminent.

Comunicat de presă Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.04/2017 (23.01.17-29.01.17)

Conform datelor Flu News Europe, în săptămâna 03/2017, activitatea gripală de intensitate foarte înaltă a fost înregistrată în Ungaria, de intensitate înaltă în 5 țări (Finlanda, Franța, Grecia, Malta și Elveția). În 26 țări a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu. Majoritatea virusurilor detectate au fost de tipul A(H3N2).
Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.
Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 04 (23.01.17-29.01.17), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivel scăzut și a constituit 209,5 o/oooo, fiind sub pragul epidemic (311,19o/oooo), atestându-se o descreștere cu 10,5% în raport cu S 03/2017 (16.01.17-22.01.17).
În săptămâna 04/2017 (23.01.17-29.01.17) în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate au fost investigate 21 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 21 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal A(H3N2) la 8 persoane și a virusului de tip B la o persoană.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce și tratamentul adecvat, este necesar respectarea regulilor de conduită recomandate anterior, inclusiv adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, izolarea bolnavilor la domiciliu, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc..
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și realizarea măsurilor de sănătate publică.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

Pentru mai multe detalii
apelaţi la tel.:022725274; 022574503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.