Vineri, 30.06.2017 , ora 15:00 , în sala nr. 1 a Centrului Național de Sănătate Publică, va avea loc ședința Seminarului științific profilul Igiena, care va examina și aproba teza de doctor în științe medicale a domnului Vîrlan Serghei la tema: “ESTIMAREA RISCULUI DE EXPUNERE A POPULAŢIEI REPUBLICII MOLDOVA LA SURSELE NATURALE DE  RADIAŢII IONIZANTE”.      În perioada 1-31 mai 2017, în republică s-a desfășurat Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică au fost organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 s-a înplinit exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun s-au organizat și desfășurat sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

Club de presă, dedicat Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI) – 24-30 aprilie 2017 cu genericul Vaccinurile funcționează

sei

Rata vaccinării în țara noastră va crește până la 95 la sută, în următorii trei ani. În acest scop, autoritățile vor promova avantajele imunizării, în cadrul campaniilor de comunicare, destinate părinților, medicilor și cetățenilor de rând. Subiectul a fost discutat pe 26 aprilie, în cadrul unui club de presă, dedicat  Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI), care se desfășoară în Republica Moldova, în perioada 24-30 aprilie. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Centrului Naţional de Sănătate Publică, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, UNICEF, medici, dar și părinți.

sei2 sei1

Sloganul Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI) în acest an  este Vaccinurile funcționează.  Cu această ocazie,  în cadrul evenimentului în țară vor fi organizate mai multe acțiuni de informare a publicului cu privire la avantajele vaccinării.

Vaccinarea este dreptul şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Trebuie să fim conștienți că refuzurile neargumentate de a ne vaccina sporesc riscul reapariţiei unor boli infecțioase şi a epidemiilor. Trebuie să avem încredere în eficiența vaccinurilor și să protejăm sănătatea copiilor noștri, a declarat Aliona Serbulenco, viceministru al Sănătății, medic-șef sanitar de stat al Republicii Moldova.

Prin imunizare, sunt prevenite anual aproximativ trei milioane de decese la nivel global, provocate de boli precum difteria, tetanosul, poliomielita, rujeola, pneumonia, infecția cu rotavirus. De asemenea, în ultimii ani au fost aprobate noi vaccinuri, care oferă protecție împotriva gripei, meningitei și cancerului de col uterin sau ficat.

La acest subiect delicat și sensibil, pentru societatea noastră, sperăm că mass-media să devină un aliat și partener în promovarea imunizării, a menționat directorul adjunct al CNSP, Nicolae Furtună. Nu avem înregistrări de anumite boli infecțioase deoarece vaccinăm populația, însă refuzul la vaccin creează și va crea și în continuare premise de apariție a bolilor prevenibile prin vaccinuri. Vaccinurile sunt investiții în sănătate. Vaccinarea este o procedură de unicat, destinată persoanelor sănătoase pentru a le proteja sănătatea.

Imunizarea este o investiție eficientă în domeniul sănătății publice.  Vaccinarea oferă posibilitatea de a evita decesele copiilor, provocate de boli care pot fi prevenite, a menționat Nune Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF în Moldova.

Republica Moldova procură doar vaccinuri precalificate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Preparatele sunt păstrate în camere frigorifere şi congelatoare speciale cu sisteme triple de control a temperaturii.  Aceste condiții sunt asigurate și în perioada transportării şi păstrării vaccinurilor în instituțiile medicale, iar toate persoanele sunt examinate medical înainte și după vaccinare.

Siguranța fiecărui vaccin este monitorizată constant de către OMS pentru milioanele de doze administrate la nivel global. Fiecare copil merită șanse egale pentru o viață sănătoasă, iar vaccinarea oferă această posibilitate. De asemenea, imunizarea protejează sănătatea la fiecare etapă a vieții, a specificat Silviu Ciobanu, coordonator program maladii transmisibile, Biroul OMS în Republica Moldova.

Datorită imunizării, Republica Moldova a reușit să combată poliomielita, difteria, tetanosul și rubeola. În același timp a fost diminuată rata îmbolnăvirilor prin tuberculoză, hepatită virală B, tuse convulsivă, oreion, rotavirus și pneumococi.

Preluat din http://www.ms.gov.md/?q=stiri%2Fsaptamana-europeana-imunizarilor-vaccinurile-functioneaza, cu unele completări nesemnificative.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574674; 022574590; 022574503; 022574569

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.