La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.                                             În perioada  22-28 octombrie 2017, în republică se marchează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Sloganul evenimentului: „Estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și organismul uman” vizează punerea unui accent special pe interzicerea plumbul din vopsea.Organismul uman este deosebit de receptiv la toxicitatea plumbului care afectează sistemul nervos central, cardiovascular, de reproducere și imun, creierul, rinichii, sângele. Expunerea la plumb în perioadă de graviditate sau în copilărie își poate pune amprenta pentru întreaga viață – tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire; femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort, prematur sau cu greutate mică și malformații.  În suportul autorităților și profesioniștilor din domeniul sănătății publice, OMS elaborează ghiduri de prevenire și gestionare a intoxicației cu plumb,  în aplicarea măsurilor de protejare a sănătății copiilor și adulților prin reducerea expunerii la plumb, îndeosebi prin interzicerea producerii, importului și/sau distribuirea vopselei ce conține compușii plumbului, ca sursă de pericol iminent.

Campania mondială: „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”

miini

Campania mondială „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este celebrată anual la 5 mai și coordonată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această Campanie a fost lansată primar în a.2009 și concepută pentru suportul personalului medical pentru a îmbunătăţi igiena mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate.

Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul instituțiilor medico-sanitare care să demonstreze că igiena mâinilor este una din cele mai importante pentru reducerea infecţiilor asociate asistenței medicale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor.

Această iniţiativă face parte din programul lansat de OMS în octombrie 2005 „Primul Apel Global pentru Siguranţa Pacienţilor: Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure”, al cărui scop este reducerea infecţiilor asociate asistenței medicale la nivel global. Caracteristica fundamentală a programului „Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure” este conştientizarea importanței igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor pentru sănătate.

Pentru 5 mai 2017, tema Campaniei mondiale „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este: „Lupta împotriva rezistenței la antibiotice este în mâinile tale“

Apelurile noastre la acțiune sunt abordate:

Lucrătorului medical pentru a „curăța mâinile în momentele potrivite și, astfel, a opri răspândirea rezistenței la antibiotice.“

Conducătorilor instituțiilor medico-sanitare pentru a „coordona și implementa programul de control și prevenire al infecțiilor asociate asistenței medicale permanent și, astfel, a proteja pacienții de microorganisme rezistente“.

CELE 5 MOMENTE IMPORTANTE PENTRU IGIENA MÂINILOR SUNT:

  1. ÎNAINTE DE A INTRA ÎN CONTACT CU PACIENTUL:

CÂND? Curăță-ți mâinile înainte de a intra în contact cu pacientul, în momentul în care te apropii de acesta.

DE CE? Pentru a proteja pacientul împotriva microbilor potențial patogeni de pe mâinile tale.

  1. ÎNAINTE DE A ÎNDEPLINI PROCEDURI ASEPTICE:

CÂND? Curăță-ți mâinile înainte de a îndeplini vreo procedură aseptică.

DE CE? Pentru a proteja pacientul împotriva microbilor potențiali patogeni, inclusiv ai săi, de a pătrunde în organism.

  1. DUPĂ EXPUNEREA LA FLUIDE ALE CORPULUI:

CÂND? Curăță-ți mâinile imediat după o expunere cu risc la fluide ale corpului (și după scoaterea mănușilor).

DE CE? Pentru a te proteja pe tine și mediul intraspitalicesc de microbii potențial patogeni ai pacientului.

  1. DUPĂ CONTACTUL CU PACIENTUL:

CÂND? Curăță-ți mâinile după ce ai intrat în contact cu pacientul, imediat ce te îndepărtezi de acesta.

DE CE? Pentru a te proteja pe tine și mediul intraspitalicesc de microbii potențial patogeni ai pacientului.

  1. DUPĂ ATINGEREA OBIECTELOR AFLATE ÎN CONTACT SAU ÎN APROPIEREA PACIENTULUI:

miini1

CÂND? Curăță-ți mâinile după ce ai intrat în contact cu obiectele pacientului sau mobilierul din preajma acestuia, la plecare, chiar dacă nu ai intrat în contact direct cu pacientul.

DE CE? Pentru a te proteja pe tine și mediul intraspitalicesc de microbii potențial patogeni ai pacientului.

Anual, la nivel global, sute de milioane de pacienţi dezvoltă infecţii asociate asistenței medicale, dintre care o mare parte sunt cauzate de microorganisme rezistente la antimicrobiene. Din 100 de pacienţi spitalizaţi, cel puţin 7 vor dobândi o infecţie în ţările dezvoltate, 10 în ţările slab/mediu dezvoltate şi 30 în secţiile de Terapie Intensivă.

Cea mai frecventă cauză în transmiterea infecţiilor asociate asistenței medicale reprezintă mâinile personalului medical. Astfel, igiena mâinilor personalului medical este baza fiecărui program de prevenire şi control al infecțiilor asociate asistenței medicale, care este foarte important atât în reducerea transmiterii infecţiilor, dar şi a diseminării germenilor rezistenţi.

Soluţiile antiseptice pe bază de alcool pot preveni infecţiile asociate asistenței medicale, și milioane de decese în fiecare an, cu un preţ foarte accesibil. În plus, igiena mâinilor constituie un indicator de calitate pentru siguranţa sistemelor de sănătate. Igiena mâinilor stă la baza tuturor intervențiilor, indiferent dacă este vorba de utilizarea unui dispozitiv invaziv, îngrijirea unei plăgi chirurgicale sau administrarea unei injecții.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) estimează că în fiecare zi, în spitalele europene, aproximativ 80.000 de pacienţi, adică unul din 18 suferă de cel puţin o infecţie asociată asistenței medicale, anual circa 3-4 mln. de pacienţi achiziționează o infecție asociată asistenței medicale. Numărul de decese survenite ca o consecinţă directă a acestei patologii este estimat la 37.000, iar indirect la 110.000 de decese pe an. Aproximativ 20-30% din infecţiile asociate asistenței medicale (IAAM) pot fi prevenite. Impactul economic anual este de aproximativ 7 miliarde euro.

În Republica Moldova pe parcursul anului 2016 au fost notificate 1114 cazuri de IAAM (a.2015 – 1118 cazuri), ce constituie 2,01 cazuri la 1000 spitalizați (a.2015 – 1,97). Structura IAAM în a.2016, comparativ cu a.2015 nu a suferit schimbări esențiale privind plasamentul formelor nosologice, liderismul fiind păstrat de infecțiile la lăuze cu 33,21% (a.2015 – 37,7% ), infecțiile de plagă chirurgicală cu 21,81% – (a.2015 – 19,9%), urmate de infecțiile consecutive unei injecții terapeutice 13,91% – (a. 2015-13,1%).

Exigențele către igiena mâinilor personalului medical sunt stipulate în Ghidul de supraveghere și control în infecțiile nosocomiale, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.51 din 16 februarie 2009 ,,Cu privire la supravegherea și controlul infecțiilor nosocomiale” (http://old.ms.gov.md/public/info/Ghid/ghiduri/ghid/nosocomiale/)

Aplicarea precauţiunilor universale care se referă la SPĂLAREA MÂINILOR şi a altor părţi ale tegumentelor este prioritar, iar uneori singurul mod de prevenire a contaminării şi diseminării agenţilor microbieni.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe informații apelați la tel: 022574648; 022574503

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.