În perioada 1-31 mai 2017, în republică se desfășoară Lunarul național de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.       În perioada 25 – 31 mai 2017, în republică vor fi organizate și desfășurate acțiuni de comunicare, informare și educare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun! La  31 mai 2017 se împlinește exact un an de la intrarea în vigoare a articolului 26 al Legii 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului,  de implementare a prevederilor de interzicere a fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, și la locurile de muncă. Scopul acestor prevederi legale este de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară.În Republica Moldova, în acest context, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun se vor desfășura sub sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

Au fost generalizate rezultatele săptămânii de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (pesticidelor) 20-26 martie 2017

pesticid

În scopul executării prevederilor Dispoziției MS RM nr. 10 din 20.03.2017 privind desfășurarea Săptămânii de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (PUF, pesticidelor) –  20-26 martie 2017, cu genericul „Protejați-vă sănătatea, evitați pesticidele” au fost organizate și desfășurate diverse activități de comunicare și informare, precum: discuții publice, instruiri, emisiuni radio și TV, publicații în presă etc. Totodată, prin implicarea activă și colaborare a secțiilor de siguranță chimică a Centrelor de Sănătate Publică (CSP) teritoriale, instituțiile de educație și mijloacele media (presa scrisă, televiziunea, radioul) s-a asigurat informarea populației despre efectele nefaste ale PUF asupra stării de sănătate.

În perioada 20-26 martie curent s-au desfășurat 28 întruniri cu producătorii agricoli locali cu participarea a 695 lucrători care activează în contact direct cu pesticidele în scopul sensibilizării și instruirii privind alternativele utilizării corecte a pesticidelor. Totodată specialiștii CSP raionale și municipale au efectuat 41 de vizite în liceele și școlile gimnaziale cu implicarea a 627 de copii și personalul didactic în scopul informării despre impactul pesticidelor asupra sănătății copilului.

Pentru a sensibiliza și mai mult populația Republicii Moldova asupra efectelor nefaste ale pesticidelor asupra sănătății, specialiștii au apelat și la mijloacele mass-media locale, fiind organizate 5 emisiunii radio, 4 emisiuni televizate, 25 comunicate de presă. Totodată au fost repartizate circa 3388 de pliante și broșuri cu tematica: „Prevenirea intoxicațiilor acute cu substanțe chimice la copii” – informație pentru elevi și profesori, „Examenele medicale obligatorii pentru persoanele care utilizează pesticide”- destinate fermierilor și personalului medical, „Intoxicațiile cu substanțe chimice – daună din imprudență” – elevilor, profesorilor.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe informații apelați la tel.022574584

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.