La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.                                             În perioada  22-28 octombrie 2017, în republică se marchează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Sloganul evenimentului: „Estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și organismul uman” vizează punerea unui accent special pe interzicerea plumbul din vopsea.Organismul uman este deosebit de receptiv la toxicitatea plumbului care afectează sistemul nervos central, cardiovascular, de reproducere și imun, creierul, rinichii, sângele. Expunerea la plumb în perioadă de graviditate sau în copilărie își poate pune amprenta pentru întreaga viață – tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire; femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort, prematur sau cu greutate mică și malformații.  În suportul autorităților și profesioniștilor din domeniul sănătății publice, OMS elaborează ghiduri de prevenire și gestionare a intoxicației cu plumb,  în aplicarea măsurilor de protejare a sănătății copiilor și adulților prin reducerea expunerii la plumb, îndeosebi prin interzicerea producerii, importului și/sau distribuirea vopselei ce conține compușii plumbului, ca sursă de pericol iminent.

Atenție!!! Nu consumați ciuperci necunoscute în alimentație

ciuperci

De la începutul anului 2017 până în prezent în Republica Moldova au fost înregistrate 21 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci cu afectarea a 21 de persoane, inclusiv 2 copii. Raioane afectate: mun. Chişinău, r. Florești, r. Hâncești, mun. Bălţi, r. Soroca etc.

Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în ce privește stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diareea, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfârșit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice, când sunt consumate în combinaţie cu alcoolul.

ciuperci1De asemenea, ATENŢIONĂM populaţia asupra răspândirii intoxicaţiilor cu ciuperci la copii, datorită particularităţilor de vârstă, alimentaţie, igienă personală – ei prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci şi în primul rând a formelor grave şi deceselor, este important să se respecte următoarele reguli:

  1. Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă.
  2. Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
  3. Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
  4. Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
  5. Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
  6. Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
  7. Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
  8. La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
  9. Este necesar să se reţină şi faptul, că ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie.
  10. Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul.

Serviciul de presă

Tel.: 022 574 573

Pentru informații suplimentare adresați-vă

la tel.: 022 574 548

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.