La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Atenție la febra hemoragică cu sindrom renal!  În premieră un caz înregistrat și în Republica Moldova

 

În luna august curent, investigând proba biologică a unei paciente din r-l  Orhei, la prezența  agenților cauzali ai unei infecții, sursele și purtătorii cărora  servesc rozătoarele, specialiștii CNSP  au depistat rezultate confirmative la febra hemoragică cu sindrom renal – infecție cu focalitate naturală.

Datele anamnezei epidemiologice denotă, că la 3-4 august curent, pacienta a cumpărat și folosit în alimentație pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectați și contaminați de rozătoare.

Pacienta s-a adresat cu manifestări alergice acute, fiind spitalizată și supusă  tratamentul respectiv. Menținerea, în continuare, a febrei, și apariția erupțiilor hemoragice pe tot corpul (mai pronunțate pe față), precum și a insuficienței renale au servit temei pentru consultul infecționistului. Ultimul a suspectat iersinioza și pacienta a fost transferată în secția de boli contagioase. Însă rezultatele fiind negative, iersinioza nu s-a confirmat. Astfel, specialiștii CNSP, dând dovadă de  prudență și vigilență maximă, au inițiat cercetări de laborator și la prezența altor agenți cauzali ai maladiilor infecțioase, inclusiv ai febrei hemoragice cu sindrom renal. Relevant că rezultatele fiind pozitive, a fost posibilă descifrarea etiologică a febrei hemoragice cu sindromul renal, iar pacientei ia fost aplicat un tratament simptomatic și patogenetic optim, însănătoșindu-se.

Important, că date privind înregistrarea cazurilor de astfel de infecție în Republica Moldova lipsesc. Frecvent, totuși această boală este înregistrată printre populația județelor din România, limitrofe cu Republica Moldova.

Agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția  focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menționat, că erupțiile hemoragice și hemoragiile cu diversă localizare, insuficiența renală persistentă la această infecție, frecvent condiționează un pronostic nefavorabil al  aceste infecții.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, se impun următoarele măsuri:

  • protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor;
  • respectarea igienei personale;
  • combaterea sistematică a rozătoarelor.

Adresarea neîntârziată la medic, în caz de apariție a semnelor de boală, ar putea facilita prevenirea formelor grave, contribuind astfel la însănătoșirea timpurie  a persoanelor afectate.

 Serviciul de presă și relații cu publicul  022-574700

 Pentru informații suplimentare apelați la tel.: 022-574 686; 022-574 582; 022-574 503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.