• La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.

Atenție la febra hemoragică cu sindrom renal!  În premieră un caz înregistrat și în Republica Moldova

 

În luna august curent, investigând proba biologică a unei paciente din r-l  Orhei, la prezența  agenților cauzali ai unei infecții, sursele și purtătorii cărora  servesc rozătoarele, specialiștii CNSP  au depistat rezultate confirmative la febra hemoragică cu sindrom renal – infecție cu focalitate naturală.

Datele anamnezei epidemiologice denotă, că la 3-4 august curent, pacienta a cumpărat și folosit în alimentație pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectați și contaminați de rozătoare.

Pacienta s-a adresat cu manifestări alergice acute, fiind spitalizată și supusă  tratamentul respectiv. Menținerea, în continuare, a febrei, și apariția erupțiilor hemoragice pe tot corpul (mai pronunțate pe față), precum și a insuficienței renale au servit temei pentru consultul infecționistului. Ultimul a suspectat iersinioza și pacienta a fost transferată în secția de boli contagioase. Însă rezultatele fiind negative, iersinioza nu s-a confirmat. Astfel, specialiștii CNSP, dând dovadă de  prudență și vigilență maximă, au inițiat cercetări de laborator și la prezența altor agenți cauzali ai maladiilor infecțioase, inclusiv ai febrei hemoragice cu sindrom renal. Relevant că rezultatele fiind pozitive, a fost posibilă descifrarea etiologică a febrei hemoragice cu sindromul renal, iar pacientei ia fost aplicat un tratament simptomatic și patogenetic optim, însănătoșindu-se.

Important, că date privind înregistrarea cazurilor de astfel de infecție în Republica Moldova lipsesc. Frecvent, totuși această boală este înregistrată printre populația județelor din România, limitrofe cu Republica Moldova.

Agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția  focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menționat, că erupțiile hemoragice și hemoragiile cu diversă localizare, insuficiența renală persistentă la această infecție, frecvent condiționează un pronostic nefavorabil al  aceste infecții.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, se impun următoarele măsuri:

  • protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor;
  • respectarea igienei personale;
  • combaterea sistematică a rozătoarelor.

Adresarea neîntârziată la medic, în caz de apariție a semnelor de boală, ar putea facilita prevenirea formelor grave, contribuind astfel la însănătoșirea timpurie  a persoanelor afectate.

 Serviciul de presă și relații cu publicul  022-574700

 Pentru informații suplimentare apelați la tel.: 022-574 686; 022-574 582; 022-574 503

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.