La 12 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a pneumoniei cu genericul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.                  La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.                   La 15 noiembrie 2017 vor fi desfășurate acțiuni de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) cu genericul “Multe aspecte ale BPOC”. Scopul OMS țintește spre sensibilizarea publicului cu privire la epidemia globală a bolilor netransmisibile; crearea mediilor mai sănătoase, în special pentru populațiile sărace și dezavantajate; reducerea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, cum ar fi fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică; îmbunătățirea accesului la terapii eficiente pentru persoanele cu BPOC; prevenirea deceselor premature și a dizabilităților care pot fi evitate de la bolile majore netransmisibile.                La 16 noiembrie, în cadrul Zilei Naționale de renunțare la fumat cu genericul Renunțați la fumat, faceți aerul mai curat“, vor fi organizate acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a publicului în privința pericolului pe care îl prezintă bolile cauzate de fumat. Conducătorii instituțiilor medico-sanitare, în colaborare cu mijloacele media, instituțiile de educație, autoritățile publice, ONG-urile, inclusiv familiile, vor organiza discuții publice și individuale, lecții deschise, lecturi, emisiuni radio și TV, informații în presă în scopul sensibilizării populației privind riscurile fumatului pentru sănătate, și necesitatea renunțării la fumat.       La 19 noiembrie vor fi organizate și desfășurate acțiuni în cadrul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu genericul “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”

Ateliere de instruire a medicilor de familie: „Imunizarea în practică”

În scopul consolidării capacităților, îmbunătățirii serviciilor și asigurării bunelor practici din domeniul imunizării, la inițiativa Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), subordonat Ministerului Sănătății și cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în perioada 04-30 mai 2017 se desfășoară ateliere de instruire a specialiștilor din instituțiile de asistență medicală primară și centrele de sănătate de nivel teritorial privind imunizările, conform ghidului practic al OMS „Imunizarea în practică”.

17051 17052

17053 17054

Total, în perioada dată, vor derula 9 ateliere zonale: mun. Chișinău (2), mun. Bălți, Hâncești, Orhei, Edineț, Cahul, Ungheni și Comrat. În cadrul atelierelor sunt instruiți medicii de familie din toate teritoriile administrative ale Republicii Moldova.

Conform agendei, un atelier de instruire se desfășoară timp de 2 zile și cuprinde principalele module din domeniul imunizărilor, cu accent deosebit pe monitoring-ul și supravegherea imunizărilor, managementul vaccinurilor și a „lanțului frig”, contraindicațiile la imunizare, supravegherea reacțiilor adverse postvaccinale, lucrul cu populația, inclusiv aspectele comunicării cu părinții privind  beneficiile imunoprofilaxiei.

În perioadă menționată, CNSP găzduiește 2 ateliere de instruire a medicilor de familie. În  cadrul desfășurării primelor 3 ateliere, la Comrat (4-5 mai), Hâncești și mun. Chișinău (11-12 mai), specialiștii participanți și-au manifestat un interes deosebit față de tematica abordată, mai cu seamă referitor managementului vaccinurilor și s-au arătat satisfăcuți de cunoștințele primite de la facilitatorii atelierului. De asemenea, participanții au reiterat și despre importanța vaccinărilor pentru o societate sănătoasă și dezvoltată, conștientizarea populației, îndeosebi a părinților despre beneficiile vaccinării pe tot parcursul vieții.

Serviciul de presă și relații cu publicul  022 274 700

Pentru mai multă informație  apelați la tel.: 022 574 569

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.