• La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.

Aspectele toxicologiei moderne – pe agenda unui specialist din SUA, aflat în vizită în Republica Moldova

25.06.2016_SUA_1

În perioada 20-22 iunie curent, la iniţiativa Societăţii Toxicologilor din SUA, IP USMF „N.Testemiţanu” şi CNSP au fost vizitate de către Blasé Billack, profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Sf. John” din New York, care conform unui program prestabilit în debutul vizitei, a avut mai multe întrevederi cu studenții și rezidenții facultății de Sănătate Publică, savanţii şi specialiştii Centrului Național de Sănătate Publică.
În cadrul vizitei au fost ţinute mai multe  prelegerii cu tematică actuală în domeniul toxicologiei. Printre care vom remarca: ce reprezintă toxicologia modernă? Trecut, prezent și viitor; tipurile toxicologiei și mecanismele acesteia; tendințe de carieră în toxicologie (studenți, masteranzi  și doctoranzi, post-doc); programe de studii în domeniul toxicologiei în SUA şi Moldova.
25.06.2016_SUA_2

De asemenea, profesorul Blasé Billack a moderat Seminarul cu privire la cercetările în domeniul toxicologiei la care au fost invitaţi cercetătorii din cadrul CNSP.
25.06.2016_SUA_3

În rezultatul vizitei s-a convenit asupra iniţierii unei colaborări mai profunde pe domeniile cu tangenţă şi actuale pentru sănătatea publică.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700;

Pentru mai multe detalii,
apelaţii la tel.:022574642

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.