• La 10 octombrie 2017, este marcată Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an opiniei publice i se propune să conștientizeze  la tema: „Sănătatea mintală la locul de muncă” – sloganul evenimentului. Ritmul și natura muncii moderne  poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ, induce stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența,  care ridică la costuri sociale foarte mari. În cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi.           Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.         În acest context, este în interesul organizațiilor, întreprinderilor, unităților și al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.

A fost dat startul Săptămânii de comunicare și sensibilizare – 25-31 mai 2017, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun 2017 cu sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”

26052Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Moldova, pe 25 mai 2017,  au dat startul Săptămânii de comunicare și sensibilizare, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun 2017, cu sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”,  care se va desfășura la nivel național în perioada 25-31 mai 2017.

În cadrul conferinței de presă, susținute la Ministerul Sănătății, dna viceministru al Sănătății, Aliona SERBULENCO, șeful Direcției ordine publică a Inspectoratului General de Poliție al MAI, Marin MAXIAN  și reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova Haris HAJRULAHOVIC, au făcut o trecere în revistă a situației la nivel mondial și național, au menționat importanța măsurilor de control al tutunului pentru sănătatea publică și protejarea sănătății generațiilor viitoare, reducerea consecințelor fumatului asupra economiei naționale, fiind prezentate detaliile privind  campania de sensibilizare.

 

26051 26053

26054 26055

 

În cadru conferinței de presă a fost menționat că interzicerea fumatului în locurile publice a contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a populației Republicii Moldova, cât și la schimbarea atitudinii societății față de această problemă. Responsabilii din domeniu au raportat faptul că numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10 la sută după aplicarea interdicției, de la 8515 de bolnavi în decursul lunilor iunie-decembrie 2015 la 7692 de bolnavi în aceiași perioadă din 2016.

Semnificativ a scăzut și rata adresărilor din partea persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică și bronșite cronice.  În aceste cazuri au fost înregistrați cu peste 700 pacienți mai puțini, în a doua jumătate a anului trecut, față de aceeași perioadă a anului 2015.

Datele statistice arată că, anual, aproximativ 6000 dintre moldoveni decedează din cauza maladiilor  provocate de fumat:  boli cardiovasculare,  afecțiuni respiratorii obstructive cronice, diabet,  cancer pulmonar și hepatic, ciroze.  Peste 60 la sută dintre  ei mor timpuriu,  la o vârstă aptă de muncă.

În Republica Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste între 13-15 ani, viciul este răspândit în proporție  de  10,4 la sută.

Pe durata Săptămânii de comunicare menționată, autoritățile din domeniul sănătății publice și poliția vor efectua vizite în localurile publice, vor fi organizate  mai multe acțiuni de promovare a modului de viață sănătos,  inclusiv flash-mob-ul „Tinerii împotriva fumatului”.  Totodată, mai mulți specialiști din domeniul sănătății publice, dar și unele entități publice și persoane fizice,  vor fi menționați și premiați pentru rezultatele obținute în domeniul controlului tutunului și implementarea legislației în domeniu.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul  022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.:022574677, 022574505

 

 

© 2017 Centrul Național de Sănătate Publică.